Kost & motion

Værd at vide om livet
med knoglemetastaser

Den mad, du spiser, kan påvirke dine knogler. At lære om knoglesund kost kan hjælpe dig med at træffe sundere madvalg hver dag.

Kalk-D-vitamin

Kalk & D-vitamin

Kalk er vigtigt for at kunne opbygge og vedligeholde stærke knogler. For at være i stand til at optage kalk har din krop brug for D-vitamin. Hvis du ikke får nok D-vitamin, er du i større risiko for knogletab. Du kan få D-vitamin fra forskellige fødevarer, og du producerer også selv D-vitamin, når du opholder dig i solen. Ekstra tilskud af kalk og D-vitamin er desuden nødvendig, hvis du er i behandling med knogleopbyggende medicin.
Magnesium-og-kalium

Magnesium og kalium

To mindre kendte næringsstoffer, som kan hjælpe med at holde knogler sunde, er magnesium og kalium. Hvis du mangler magnesium, kan du have problemer med din D-vitaminbalance, hvilket kan have indflydelse på din knoglesundhed. Mejeri-og kornprodukter er rige på magnesium. Kalium neutraliserer syre i din krop, som kan trække kalk ud af dine knogler. Særligt tørret frugt, nødder og rodfrugter er kaliumrige.

De 10 officielle kostråd

Fødevarestyrelsen har udviklet de 10 kostråd som en rettesnor til en sund og varieret kost. Rådene er gode at følge, hvis man vil sikre sig, at kroppen får dækket sit behov for vitaminer og andre vigtige næringsstoffer.

Kostrådene lyder som følger:

  1. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. 2. Spis frugt og mange grøntsager
  3. 3. Spis mere fisk
  4. 4. Vælg fuldkorn
  5. 5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. 6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. 7. Spis mindre mættet fedt
  8. 8. Spis mad med mindre salt
  9. 9. Spis mindre sukker
  10. 10. Drik vand

Kostråd til dig med knoglemetastaser

Måske tænker du, at du skal spise ekstra sundt, når du har fået en kræftdiagnose, men det fede og søde køkken er også vigtigt. Træthed og appetitløshed kan være en udfordring for nogle patienter, hvilket kan gøre det svært at finde overskud til fysisk aktivitet og madlavning i hverdagen. Det gælder derfor om at finde en balance, hvor du giver din krop den næring, den har brug for uden at presse dig selv.
I videoen herunder giver klinisk diætist Mette Borre konkrete råd til, hvad du selv kan gøre i forhold til ernæring og fysisk aktivitet, når du lever med knoglemetastaser.

Vi mister allesammen muskelmasse, når vi bliver ældre. Styrkeøvelser og motion gør dine muskler stærkere og kan øge din knoglestyrke.

Sørg for at få motion

Ligesom muskler, har vores knogler brug for motion for at forblive stærke. Uanset alder kan motion hjælpe med at minimere svind i knoglemassen samt resultere i andre helbredsmæssige fordele.

Sørg for, at du får fysisk aktivitet dagligt, da det er særligt gavnligt at opretholde muskel- og knoglesundhed. Vægtbærende øvelser kan hjælpe med at forhindre knogletab og gøre knoglevæv stærkere.

Nedenfor kan du få inspiration til knoglevenlige øvelser: